• 02/551-9953
 • info@nikolakljusev.org.mk
 • Search:
 • Heart
 • Poetry

  I’ll try to return with the tide, To listen to the words of the truth And in my own calmness of the night, To collect the fruit from the fields, So that its scent takes me To the space of eternity. And in a moment of rest in the wind, To stay in the brightness of the stars And with their flame of hope, To calm down the pains of those Who are waiting for my new birth."

 • Once
Foundation activities
 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА-ДОМОТ ВО СРЦЕТО МОЕ

  На 21.12.2017 год., во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев” беа доделени наградите од проектот Творам за Македонија, на тема „Домот во срцето мое.“

 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА – ЗА ТЕБЕ ПЕАМ, ЗА ТЕБЕ ПИШУВАМ

   

  “Фондацијата Никола Кљусев петта година по ред го организира литературниот конкурс Творам за Македонија. Оваа година конкуренцијата беше огромна.

 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА – „ЈАС И МОЈОТ ГРАД“

  На 29.11.2013 во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев“ беа доделени наградите за најдобрите творби на учениците од основните и средни училишта кои учествуваа на литературниот конкурс „Творам за Македонија“, на темата „Јас и мојот град“.

 • „СОЗДАВАЊЕ НА ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРСТВА ПОМЕЃУ СТРУЧНИТЕ УЧИЛИШТА И КОМПАНИИТЕ“

  Проектот „Создавање на деловни партнерства помеѓу средните стручни училишта и компаниите“(Creating VET Business partnerships for work-based learning) има за цел да воспостави подобра поврзаност на училиштата со компаниите на начин кој ќе овозможи подобро...

 • КАКО ДА СЕ СПРАВИТЕ СО ХИПЕРАКТИВНИТЕ И ИМПУЛСИВНИ УЧЕНИЦИ

  Како да се справите со хиперактивните и импулсивни ученици“. Интерактивни работилници наменети на наставниците од основните и средните училишта со цел преку примери и совети да им се помогне да се справат со:

 • ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМА „ИНТЕГРАЦИЈА НА БИХ ВО ЕУ И НАТО“

  Министерката за одбрана на Босна и Херцеговина, г-ѓа Марина Пендеш, во рамките на официјалната посета на Р. Македонија, во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев“ одржа предавање на тема „Интеграција на БиХ во ЕУ и НАТО“. На предавањето присуствуваше и министерот за одбрана на РМ, господинот Зоран Јолевски.

Offices
 • Entrance
 • Lobby
 • Conference hall
 • Exterior
За "Никола Кљусев"
 • За својот научен допринос академик Никола Кљусев е одликуван со Орден Златен венец и е носител на наградата „13 Ноември“, а за животно дело ја добива наградата „11 Октомври“, како и бројни пофалници и признанија во земјата и странство.
  www.mn.mk
  Македонска Нација
 • Никола Кљусев беше првиот премиер на првата експертска Влада на Република Македонија во периодот од 1991-1992 година и одигра значајна улога во воспоставувањето на независноста и сувереноста на македонската држава. Во текот на неговиот мандат, била воведена македонската валута и се формирала Армијата на Република Македонија.
  Wikipedia
  За Никола Кљусев
Авторско творештво
 • Неизртено Семе

  La Macedoine, pays bibliquoe, a une longue histoire pleine d'echecs et de victories. C'est le pays de Nicolas Klousev intellectuel autoritaire et remarquable.[]

 • ЛЕНМАН - Никола Кљусев

  Секоја личност во својот живот минува низ многу настани исполнети со радости и тегобности, со среќни и тажни мигови... []

 • Патот кон македонската независност - Никола Кљусев

  Обично кога некој пишува за блиското минато го фаќа зомнеж дали ја кажал целосно вистината за појавите, случките, за личностите и настаните, конечно и за самиот себе... []