• +00 (123) 456 7890
 • info@nikolakljusev.org.mk
 • Пребарување:
 • СРЦЕ
 • Поезија

  „Ќе барам да се вратам со плимата, да ги слушам зборовите на вистината и во сопствената тишина на ноќта, да го соберам плодот од полињата и неговиот мирис да ме понесе во просторот на вечноста. И сал во миг на одмор на ветрот, да останам во сјајот на ѕвездите и со нивниот пламен на надежта, да ги стишам болките на Тие што го чекаат моето ново раѓање.“

 • Еднаш
Активности на Фондацијата
 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА-ДОМОТ ВО СРЦЕТО МОЕ

  На 21.12.2017 год., во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев” беа доделени наградите од проектот Творам за Македонија, на тема „Домот во срцето мое.“

 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА – ЗА ТЕБЕ ПЕАМ, ЗА ТЕБЕ ПИШУВАМ

   

  “Фондацијата Никола Кљусев петта година по ред го организира литературниот конкурс Творам за Македонија. Оваа година конкуренцијата беше огромна.

 • ТВОРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА – „ЈАС И МОЈОТ ГРАД“

  На 29.11.2013 во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев“ беа доделени наградите за најдобрите творби на учениците од основните и средни училишта кои учествуваа на литературниот конкурс „Творам за Македонија“, на темата „Јас и мојот град“.

 • „СОЗДАВАЊЕ НА ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРСТВА ПОМЕЃУ СТРУЧНИТЕ УЧИЛИШТА И КОМПАНИИТЕ“

  Проектот „Создавање на деловни партнерства помеѓу средните стручни училишта и компаниите“(Creating VET Business partnerships for work-based learning) има за цел да воспостави подобра поврзаност на училиштата со компаниите на начин кој ќе овозможи подобро...

 • КАКО ДА СЕ СПРАВИТЕ СО ХИПЕРАКТИВНИТЕ И ИМПУЛСИВНИ УЧЕНИЦИ

  Како да се справите со хиперактивните и импулсивни ученици“. Интерактивни работилници наменети на наставниците од основните и средните училишта со цел преку примери и совети да им се помогне да се справат со:

 • ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМА „ИНТЕГРАЦИЈА НА БИХ ВО ЕУ И НАТО“

  Министерката за одбрана на Босна и Херцеговина, г-ѓа Марина Пендеш, во рамките на официјалната посета на Р. Македонија, во просториите на Фондацијата „Никола Кљусев“ одржа предавање на тема „Интеграција на БиХ во ЕУ и НАТО“. На предавањето присуствуваше и министерот за одбрана на РМ, господинот Зоран Јолевски.

Простории на Фондацијата
 • Влезен дел
 • Фоаје
 • Конференции
 • Екстериер
За "Никола Кљусев"
 • За својот научен допринос академик Никола Кљусев е одликуван со Орден Златен венец и е носител на наградата „13 Ноември“, а за животно дело ја добива наградата „11 Октомври“, како и бројни пофалници и признанија во земјата и странство.
  www.mn.mk
  Македонска Нација
 • Никола Кљусев беше првиот премиер на првата експертска Влада на Република Македонија во периодот од 1991-1992 година и одигра значајна улога во воспоставувањето на независноста и сувереноста на македонската држава. Во текот на неговиот мандат, била воведена македонската валута и се формирала Армијата на Република Македонија.
  Wikipedia
  За Никола Кљусев
Авторско творештво
 • Неизртено Семе

  La Macedoine, pays bibliquoe, a une longue histoire pleine d'echecs et de victories. C'est le pays de Nicolas Klousev intellectuel autoritaire et remarquable.[]

 • ЛЕНМАН - Никола Кљусев

  Секоја личност во својот живот минува низ многу настани исполнети со радости и тегобности, со среќни и тажни мигови... []

 • Патот кон македонската независност - Никола Кљусев

  Обично кога некој пишува за блиското минато го фаќа зомнеж дали ја кажал целосно вистината за појавите, случките, за личностите и настаните, конечно и за самиот себе... []